Je’vida

Vakker svart-hvitt film av Katja Gauriloff

Trailer

Filer til nedlasting

Video (mp4), digitale filmplakater, Facebook, Instagram, stillbilder m.m.

Plakat, pdf-format (18 mb)

(høyreklikk og last ned)

Trailer, mp4-format (261 mb)

(høyreklikk og last ned)

Digitale posters

(åpne bildet, høyreklikk og last ned)

Facebook og Instagram

(åpne bildet, høyreklikk og last ned)

Stillbilder

(åpne bildet, høyreklikk og last ned)

 

Premiere

2. februar 2023

 

Originaltittel

Je’vida

 

Sjanger

Drama

 

Medvirkende

Seidi Haarla, Agafia Niemenmaa, Heidi Juliana Gauriloff, Sanna-Kaisa Palo, Erkki Gauriloff, Matleena Fofonoff

Regi

Katja Gauriloff

Iida reiser tilbake til Nord-Finland for å tømme barndomshjemmet sitt, men blir konfrontert med minner og nysgjerrigheten til sin unge niese. En fengslende og gripende utforskning av samisk identitet gjennom historien.

 

Lida, en eldre skoltesamisk kvinne som har forlatt sin fortid under presset av assimilering, vever over tre forskjellige historiske epoker for å undersøke skjebnen til Finlands urfolk i etterkrigstiden.

 

Tynget av sin fortid og ledsaget av en kunstner-niese hun knapt kjenner, vender Iida tilbake til sin samiske landsby. Hun er fast bestemt på å selge den beskjedne familieeiendommen etter sin mors død. Hun utviser ingen tegn til sentimentalitet, og brenner de personlige gjenstandene hun finner. Men fortiden nekter å la seg utslette. Je’vida blander såre barndomsminner og tilbakeblikk til internatskolen der det samiske ble banket ut av henne, med Iidas «mer finsk enn finner»-ungdom og den sårede og herdede kvinnen hun er i dag.

 

Resultatet er en kraftig, men vakker svart-hvitt film laget av Katja Gauriloff – den første noensinne på det truede skoltesamiske språket. Filmen forteller en sterk historie om skam, marginalisering og den destruktive påvirkningen et tap av kultur og identitet har. Men enda viktigere er den en hyllest til urfolkets styrke.

 

REGISSØR
Katja Gauriloff (f. 1972) er en regissør og forfatter fra Inari i Finland. Hun er kjent for Baby Jane (2019), Kaisa’s Enchanted Forest (2016) og Canned Dreams (2012).

Nasjonalitet

Finland

 

Språk

nordsamisk

 

Lengde

100 minutter

 

Produksjonsår

2023

 

Aldersgrense

12 år

 

Distribusjon

Another World Entertainment